Harmonieorkest

Het harmonieorkest van Concordia Obbicht bestaat momenteel uit circa 100 leden en komt uit in de eerste divisie. Met een mix van klassieke en lichte muziek speelt het een gevarieerd programma en wordt elke luisteraar op zijn wenken bediend. Enkele hoogtepunten in de rijke historie van het harmonieorkest zijn het behalen van het Limburgs kampioenschap in 2006 en 2011 én het Nederlands kampioenschap in 2007. Het harmonieorkest staat onder leiding van dirigent Alex Schillings.

Repetities vinden plaats op vrijdagavond van 19.30u tot 22.00u.

Recente successen:

2006

Limburgs Kampioen, eerste divisie

2007

Nederlands Kampioen, eerste divisie

2011

Limburgs Kampioen, eerste divisie

2017

Eerste prijs, met goud en lof van de jury, Wereld Muziek Concours, eerste divisie

Geschiedenis

In de zomer van 1894 trok traditiegetrouw de sacramentsprocessie door de straten van Obbicht. Voor het eerst werd de processie opgeluisterd door een vijftal Obbichtse muzikanten. Dit zorgde ervoor dat op 1 september 1894 harmonie Concordia een feit was. Met financiële ondersteuning van de toenmalige bewoners van Kasteel Obbicht werden een aantal instrumenten gekocht. Al snel sloot een groep liefhebbers aan en werden de repetities gestart onder leiding van Harie Savelkoul uit Grevenbicht. Vanaf 1897 werd succesvol deelgenomen aan festivals.

Tijdens de oorlogsjaren sluimerde Concordia, maar in 1945 werd de draad weer opgepakt en werd weer deelgenomen aan allerlei activiteiten.

In 1953 werd een eigen lid aangesteld als dirigent van het harmonieorkest. Dirigent Sjeng Koolen zorgde ervoor dat Concordia Obbicht promoveerde van de eerste afdeling naar de superieure afdeling. Onder zijn deskundige leiding behaalde Concordia de kampioenswimpel in de afdelingen uitmuntendheid en de ere-afdeling van de FKM.

Sjeng Koolen werd opgevolgd door dirgent Jan van Hulten. Hij heeft gezorgd voor de opbouw van een modern harmonieorkest zoals we dat nu nog kennen. Ook is er onder zijn leiding gebouwd aan een stabiele jeugdopleiding die onze vereniging veel heeft opgeleverd.

Dankzij dirigent Jean Cosemans (2003-2013 ) heeft het harmonieorkest wederom mogen zegenvieren. Onder zijn deskundige leiding werd het orkest tweemaal Limburgs kampioen en bemachtigde het orkest in 2007 de nationale kampioenswimpel in de eerste divisie.

We kunnen terugkijken op een rijke historie met vele successen die we te danken hebben aan een deskundige leiding, de toewijding van de muzikanten en het saamhorigheidsgevoel van de vereniging. Ons laatste succes is op 16 juli 2017 behaald op het Wereld Muziek Concours: een score van 92,67 punten, met goud en lof van de jury!